sâmbătă, 19 februarie 2011

Afla cum i-a venit lui Dragomir ideea împărţirii drepturilor TV

Posted on 12:07 by Cioara Andrei

Liga lui Mitică nu putea avea o poveste a drepturilor TV mai puţin "mioritică". Dumitru Dragomir a povestit, în stilu-i savuros, cum a ajuns la actualul Caiet de Sarcini, cum se va desfăşura licitaţia şi de ce este "mai mult ca perfectă", respingând toate acuzele de nereguli.

"La cât te trezeşti dimineaţa?". Asta a fost întrebarea lui Dumitru Dragomir care m-a adus ieri "la nouă, hai nouă jumate, dar nu mai târziu" la sediul ligii în căutarea mult râvnitului Caiet de Sarcini pentru licitaţia drepturilor TV din Liga I. În birou, Mitică citeşte ziarele, inclusiv ProSport, care a publicat ieri tabelul cu împărţirea exactă a opţiunilor pe pachete, pe care îl aveţi şi astăzi în pagină.

"Domnule preşedinte, seamănă mai mult cu sudoku!", încep eu. "Hai să-ţi spun cum l-am făcut, că e invenţia mea 100%. Stăteam într-o seară, că mi-am luat un iPad din ăla pe care joc table, şi mi-a venit ideea. Am umplut casa de foi cu numere ca asta, ca să văd cum să fac pachete egale. Cu două nu mergea, cu trei nu, am ajuns la şapte şi am văzut că mi-a ieşit! Am încercat şi cu nouă, până la urmă cel mai bun a ieşit ăsta. Dom'le, eu dacă aveam şi educaţie, eram departe acum. Nu e uşor să porneşti de la coada vacii, să termini facultatea la 50 de ani odată cu fiul, dar să ajungi unde am ajuns eu. Asta e cea mai bună împărţeală a pachetelor, întrebaţi-i şi pe avocaţi", povesteşte Mitică seara de pomină a invenţiei grilei opţiunilor. Avocatul, aflat lângă noi, răspunde imediat: "Şi să ştiţi că e chiar ca la sudoku. Dacă adunaţi numerele, vă dă la fel".

"Le-am explicat un sfert de oră, dar n-au priceput nimic"

Zâmbetul e imposibil de evitat, chiar dacă situaţia e de fapt reală şi e dovada faptului că pachetele sunt echilibrate. "Celor de la cluburi le-am explicat un sfert de oră şi n-au priceput nimic. Să-şi ia avocaţi să le explice", povesteşte Dragomir ce s-a întâmplat la Adunarea Generală, unde s-a zvonit că a ascuns Caietul de Sarcini: "O tâmpenie. În primul rând, Caietul de Sarcini va fi gata doar după ce aprobă cluburile şi Consiliul Concurenţei. Ei au avut un draft, pe care puteau să-l consulte pe semnătură. Păi, ştiţi cine e singurul care n-a semnat, nu l-a interesat? Argăseală (n.r. - foto)! Îl avea de două săptămâni. I-am pus să semneze, pentru că data trecută a dispărut unul!".

"Interesul nostru este să fie cât mai puţini câştigători"

Pachetele egale sunt o soluţie cu dus şi-ntors. Când se va face ţintarul campionatului viitor, când se vor şti şi meciurile, unele pachete care conţin meciuri grele, ca Steaua - Dinamo, se pot dovedi "mai egale" decât celelalte. "Asta e, riscul fiecăruia. Să liciteze la toate pachetele, să cumpere cât mai multe pachete şi scapă de emoţii. E şi interesul nostru să fie cât mai puţini câştigători", spune franc Dragomir. Aşa ar diminua şi conflictele cu privire la stabilirea opţiunilor.

Prin contract, Dragomir rezervă exclusiv ligii dreptul de a alege meciurile pentru fiecare opţiune. "Dom'le, eu zic că etapa asta Steaua - Craiova e prima opţiune. Dar dacă televiziunea cu prima opţiune vrea
Rapid - Urziceni, e treaba ei. Singura condiţie e să nu am vreo cerere importantă din partea FRF legată de naţională sau din partea cluburilor cu privire la ziua în care să se joace meciul. Doar atunci intervin, îi împac eu. Până acum am reuşit să-i mulţumesc, dar, dacă e nevoie, liga are ultimul cuvânt"
, parează Dragomir.

Proiectul de calendar al licitaţiei

21 februarie publicarea anunţului
3 martie termen achiziţio­nare Caiet
25 martie depunere documente ofertanţi
28 martie începere evaluare ofertanţi
3 aprilie afişarea ofertanţilor acceptaţi
5 aprilie data licitaţiei
7 aprilie data limită soluţionare contestaţii
11 aprilie încheiere contracte

Lovitură dacă Liga I devine "interes major"

Tribunalul European confirmă că evenimentele majore nu pot fi difuzate decât free-to-air. În nicio ţară, competiţia internă nu e considerată aşa.

O decizie din urmă cu două zile a Tribunalului European vine să dea emoţii tuturor vânzătorilor de drepturi TV importante în Uniunea Europeană. Dacă Liga I va fi considerată de interes major, nu va putea fi difuzată pe canale cu plată!

Tribunalul European a respins un recurs făcut de UEFA şi FIFA, care contestau faptul că turneele finale ale Euro şi CM pot fi transmise în Belgia şi Marea Britanie doar pe canale free-to-air (n.r. - "la liber", cu acoperire naţională), limitând astfel posibilitatea de a obţine bani mai mulţi de la canale cu plată suplimentară. Tribunalul European cere fiecărui stat membru să întocmească o listă cu evenimentele importante, refuzând inclusiv posibilitatea împărţirii unor evenimente în părţi interesante şi de mai puţin interes, cum ar fi meciurile derby şi cele obişnuite. "Nu se poate şti dinainte care sunt meciurile importante", a motivat tribunalul.

De ce ar putea avea Liga I emoţii? Pentru că Guvernul ar putea include Liga I între evenimentele majore. Deocamdată însă, evenimente majore în România sunt doar turneele finale CM şi CE, plus meciurile din preliminarii, care nu pot fi difuzate pe o televiziune cu acoperire mai mică de 75%.

Niciun campionat intern nu e pe listă

Dacă va fi inclusă şi Liga I,suma obţinută va scădea, canalele free-to-air neavând cum să scoată investiţia mare. În Franţa, spre exemplu, sunt incluse şi Turul ciclist sau turnee de rugby, dar campionatul intern sau cupele europene nu sunt în nicio ţară europeană evenimente majore. În plus, o eventuală modificare a listei ar necesita câteva luni de zile.

Până atunci, LPF încă aşteaptă aprobarea Consiliului Concurenţei pentru actuala licitaţie. "Noi am respectat cererile lor, dar astea sunt procedurile, sper să nu fie probleme. Nu e de glumă, aţi văzut ce amenzi de zeci de milioane de euro au primit Vodafone şi Orange", spune Dragomir.

Controversă pe mobil şi pe "internete"

Marea controversă LPF - Steaua în ceea ce priveşte drepturile TV se referă la cele de difuzare pe mobil şi internet. Steaua a trimis ieri o notificare la LPF în care susţine că nespecificarea clară în Caietul de Sarcini a drepturilor pentru internet şi mobil lasă aceste drepturi clubului să le vândă separat. LPF are însă o altă variantă. "Includem drepturile de internet şi mobil pentru fiecare pachet în pachetul de transmitere pe TV a meciului în direct. Noi vindem difuzarea de imagini, indiferent pe ce cale. În plus, dacă am da separat internetul altcuiva, ar trebui să-şi facă producţia şi ar costa prea mult", explică cei de la Ligă. Suspect, mai ales dacă acest lucru nu e precizat clar în Caietul de Sarcini, la fiecare pachet, că include şi internet, şi mobil.

Producţie nerentabilă separat

Surse din piaţă susţin că Legea dreptului de autor este doar pretextul acestei justificări. În realitate, alianţa UPC - Orange - televiziune este mult mai logică dacă unii dau meciurile pe TV, ceilalţi pe internet şi mobil, cumpărând un singur pachet. Separat, drepturile pot fi interesante pentru mai mulţi, dar preţul rămâne o barieră. Internetul şi, mai ales, mobilul atrag greu venituri de cel puţin 3.000 de euro pe meci cât presupune producţia la nivel minim a unui joc. Prezenţa a două echipamente de producţie pe stadioane ar fi, de asemenea, complicată.

Ca o glumă, reacţia Stelei este de înţeles, după ce Gigi Becali declara în urmă cu ceva vreme că Mihai Stoica "vine la Steaua să se ocupe de vestiar, antrenamente, bloguri şi internete".


sursa: ProSport

Response to "Afla cum i-a venit lui Dragomir ideea împărţirii drepturilor TV"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare