joi, 24 februarie 2011

UEFA vrea sa obtina mai multi bani din drepturile TV

Posted on 13:22 by Cioara Andrei

UEFA vrea dublarea veniturilor din drepturile TV! Plus 4 milioane pentru naţională.

UEFA are de gând să implementeze un nou sistem de distribuire a drepturilor TV pentru meciurile internaţionale din preliminariile Campionatelor Europene şi Mondiale. Forul continental va centraliza vânzarea tuturor drepturilor pentru aceste meciuri în scopul de a scoate mai mulţi bani pentru membrii afiliaţi. Pentru România ar însemna un plus de 4 milioane de euro în bugetul FRF!

Tema vânzării drepturilor TV individual sau colectiv nu se referă doar la cluburi şi nu pune pe jar doar Steaua. La Congresul anual de la Paris, de luna viitoare, UEFA vrea să se transforme într-un Robin Hood modern. Forul european speră să obţină acordul tuturor ţărilor afiliate pentru a vinde la comun meciurile din preliminariile mondiale pe continent şi cele din preliminariile Euro! UEFA ar împărţi banii într-un sistem care va avantaja în primul rând ţările mai puţin dezvoltate, acestea urmând să aibă un venit garantat, printre ele aflându-se şi ţara noastră: "Ar fi o afacere pentru federaţie, pentru că ar aduce o suplimentare de câteva milioane de euro a bugetului", a explicat Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF.

UEFA estimează dublarea veniturilor

Modelul este extins de UEFA de la Liga Campionilor. Acolo, forul organizator gestionează tot, atât drepturile TV, cât şi cele comerciale. Pentru naţionale, UEFA încearcă acelaşi lucru, urmând a împărţi banii tot ca în Ligă: o parte egală pentru participare, o alta în funcţie de valoarea pieţei locale, aşa-zisul "market poll". UEFA estimează o creştere a veniturilor totale de la 270 de milioane de euro la aproape 600 de milioane pentru preliminariile lui Euro 2016. Noul sistem s-ar putea aplica însă chiar pentru CM 2014.

Englezii se tem că pierd 100 de milioane

Iniţiativa instituţiei conduse de Michel Platini loveşte însă destul de puternic în bugetele federaţiilor importante din Europa, cel mai elocvent caz fiind cel al Angliei. Prin contractul individual semnat în 2007 cu distribuitorii britanici ITV şi Setanta, FA încasează, doar pe plan local, în jur de 500 de milioane de euro pe patru ani, iar acceptarea normelor UEFA ar dăuna serios federaţiei britanice. Englezii ar încasa o sumă mult mai mică din vânzarea comună a drepturilor pentru preliminarii. Chiar dacă i se garantează un plafon acceptabil pentru naţională de către UEFA, sunt afectate alte drepturi. Englezii vând naţionala la pachet cu o altă competiţie, Cupa Angliei, care separat şi-ar pierde din valoare. Pagubele estimate momentan sunt de peste 100 de milioane de euro! De aceea, deocamdată se pare că există acordul a 45 din cei 53 de membri UEFA, dar numai pentru partea de drepturi TV, cele comerciale, de publicitate, rămânând federaţiilor. Englezii şi italienii cer compensaţii pentru pierderile colaterale, spaniolii şi olandezii sunt în dubiu, ca şi francezii, care însă îl vor susţine probabil pe Platini.

2,5 milioane de euro a plătit Antena 1 pentru a putea transmite meciurile României de acasă în campania pentru CM 2010

"Cam toate ţările afiliate au fost de acord cu propunerea făcută de UEFA. Noi ne-am exprimat în scris aprobarea pentru această măsură"

Ionuţ Lupescu, director general FRF.


sursa: ProSport

Response to "UEFA vrea sa obtina mai multi bani din drepturile TV"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare