marți, 1 martie 2011

Postul de televiziune Realitatea TV a fost amendat de CNA cu 20.000 de lei pentru concursul "Cine e regina?"

Posted on 16:01 by Cioara Andrei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul Realitatea TV cu suma de 20.000 lei, pentru emisiunea "Bursa pariurilor" din 21 februarie, în cadrul căreia a avut loc concursul în care un telespectator putea câştiga 10.000 euro dacă răspundea la întrebarea "Cine e regina?".

CNA a concluzionat că respectivul program a încălcat legislaţia audiovizualului, după ce a fost sesizat de preşedintele Comisiei de cultură şi mass-media a Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan, informează Mediafax.

Prin comentarii speculative şi prin vehicularea unor informaţii trunchiate, în emisiunea «Bursa pariurilor» se construiesc atacuri la persoană la adresa unor oameni politici care sunt puşi în situaţia de a justifica sau explica zvonuri sau calomnii, asemeni unor informaţii fondate. De asemenea, în condiţiile în care, în schimbul unor sume de bani oferite ca premii, telespectatorii sunt antrenaţi în validarea unor informaţii neverificate, se depăşeşte cadrul deontologic jurnalistic transformând într-o ţintă publică, contra unui câştig material, orice persoană publică, pe care realizatorii doresc să o incrimineze pe baza unor zvonuri, se arată în sesizarea Ralucăi Turcan.

Membrii CNA au analizat, în şedinţa de marţi, ediţia din 21 februarie a emisiunii "Bursa pariurilor".

"Ni se prezintă un top care nu ştim cum este făcut. Nu ştiu ce fel de joc sau concurs este acesta (...) Se pune problema corectei informări pe de o parte şi pe de altă parte a dreptului la propria imagine", a spus Onisei. El a mai spus că în emisiune este organizat un aşa-zis concurs, care este "în afara Legii audiovizualului şi a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual". Astfel, Onisei a propus amendarea cu 20.000 de lei a postului Realitatea TV.

Problema lipsei de informare corectă în emisiunea "Bursa pariurilor" a fost ridicată în şedinţa CNA şi de Attila Szasz, membru al Consiliului.

"Sunt şi acuzaţii grave nesusţinute de dovezi", a spus şi Gelu Trandafir, un alt membru al Consiliului.

În cele din urmă, doar propunerea lui Ioan Onisei - de amendare a Realitatea TV cu 20.000 de lei - a întrunit numărul necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. Astfel, Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu şi Mihai Mălaimare au votat "pentru" amenda de 20.000 de lei, în timp ce Christian Mititelu şi Cristina Trepcea au votat "împotrivă".

Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 42, alineatele 1, 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


sursa: Adevarul

Response to "Postul de televiziune Realitatea TV a fost amendat de CNA cu 20.000 de lei pentru concursul "Cine e regina?""

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare