luni, 13 iulie 2009

Gigi Becali - mai tare ca gripa porcină, Boc şi Geoană, la jurnalele de ştiri

Posted on 23:00 by Cioara Andrei


Lumea politică, gripa porcină, accidentele, administraţia şi sărbătorile legale, pe asta s-au bazat, în ultimele luni, ştirile televizate din România.

Subiectele abordate în jurnalele informative ale televiziunilor, în perioada martie – mai 2009, au fost analizate în ediţia a III-a a raportului “Un om a muşcat o ştire”, realizat de Departamentul de Cercetare şi Educaţie Media, în colaborare cu FreeEx şi Agenţia de Monitorizare a Presei. Datele au fost adunate în urma centralizării care a cuprins intervalele 1-7 martie, 1-7 aprilie şi 1-7 mai şi a vizat buletinele de ştiri din prime-time de la TVR 1, Pro Tv, Antena 1, Antena 3 şi Realitatea Tv. Concluziile sunt deopotrivă fireşti şi surprinzătoare. Era de aşteptat, ca pe fond de criză economică, să primeze ştirile referitoare la activitatea instituţiilor statului, ceea ce s-a şi întâmplat. În schimb, deşi ne aflăm în an electoral, ştirile politice au beneficiat de o pondere scăzută.

Antena 3 a prezentat cele mai multe informaţii de acest tip (19,51% din durata totală a ştirilor), în vreme ce TVR 1 s-a limitat la doar 3,1 procente. Gigi Becali a fost “vedetă” la toate posturile comerciale monitorizate, cazul său ocupând locul 3 în topul temelor abordate atât la televiziunile generaliste, cât şi la cele de nişă. Interesul posturilor de ştiri pentru latifundiarul din Pipera l-a depăşit pe cel pentru subiecte din zona economico-financiară şi a învins fără drept de apel chiar şi gripa porcină. În perioada monitorizată, Becali a avut 85 de apariţii, faţă de cele 76 ale premierului Boc şi 64 ale liderului PSD, Mircea Geoană. Totuşi, preşedintele Băsescu a reuşit să strângă 136 de prezenţe, la finalul intervalului.

În clasamentul prezentărilor negative s-a detaşat Antena 1, cu 18 astfel de abordări, faţă de 10 de la Pro Tv, 8 de la Realitatea, 7 ale Antenei 3 şi doar 3 de la TVR 1. Cel mai criticat politician a fost Traian Băsescu (în 10 cazuri), urmat de Emil Boc (în 6 situaţii).

Există şi concluzii îmbucurătoare: ştirile despre accidente şi morţi violente, deşi prezente în continuare în jurnalele de ştiri au scăzut în pondere faţă de anii trecuţi. În al doilea rând, ştirile de interes public le depăşesc clar pe cele care nu au această calitate, însumând aproximativ 75% din total, iar abordările senzaţionaliste reprezintă abia a zecea parte din cele neutre.

sursa: Gandul

Response to "Gigi Becali - mai tare ca gripa porcină, Boc şi Geoană, la jurnalele de ştiri"

.
Matt Says....

Your blog looks very nice. I don't speak Romanian, but I figured out that your note on my blog was quite nice. Thanks! Peace. Matt

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare