marți, 14 iulie 2009

Liga I, buget de criză

Posted on 16:14 by Cioara Andrei


Lipsa performanţelor nu poate fi susţinută artificial la infinit, iar această axiomă este probată de fotbalul românesc în acest an, când cele mai multe dintre echipe şi-au redus semnificativ bugetul.


Rezultatele foarte slabe în cupele europene, corupţia, amatorismul şi, peste toate, contextul crizei economice globale au făcut ca fotbalul românesc să piardă, în 2009, tot avansul pe care-l obţinuse în ultimii ani.

Patronii marilor cluburi n-au mai reuşit, în această vară, să susţină din propriul buzunar diferenţa dintre cheltuielile exagerate şi valoarea scăzută a echipelor. Campioni la acest capitol sunt - ca de obicei - rapidiştii, ale căror cheltuieli au căzut de la 15 milioane de euro (în 2008-2009) la doar 6 milioane (în 2009-2010).

Steaua, scădere cu 36 la sută
Nu cu mult mai bine se simt Dinamo (scădere de aproximativ 25 la sută) şi Steaua (circa 36 la sută).
În afara “granzilor” reveniţi cu picioarele pe pământ, mai există în Liga I două categorii de echipe. Pe de o parte, sunt formaţiile de pluton care şi-au menţinut, cu mici fluctuaţii, bugetul de anul trecut, iar pe de alta - echipele nou-promovate, care au fost forţate să-şi majoreze de câteva ori bugetele (aflate oricum la limita de jos a mediei).
Rapidul lui Copos se află în cădere liberă
După cum era de aşteptat, Rapid înregistrează în 2009 cea mai spectaculoasă decădere din punct de vedere financiar. Cauzele se ştiu, putând fi culese prin hăţişul de justificări mai mult sau mai puţin dramatice ale patronului George Copos (foto) şi din eternul meci al apartenenţei echipei pe care acesta îl dispută, de luni bune, cu Fathi Taher. În aceste condiţii, Rapid trăieşte o criză a sa, separată de cea economică invocată la nivel mondial.
În momentul în care a fost întrebat cu privire la evoluţia bugetului echipei din Giuleşti, directorul general al clubului, Grigore Sichitiu, a fost încercat de un râs amar: “Asta da întrebare! Dintre toate întrebările care îmi puteau fi puse, asta e cea mai dureroasă. Aproape că nu-mi vine să vă răspund la ea. Alţii ar trebui să o facă! Ce pot spune decât că, de la 15 milioane pe care a contat clubul anul trecut, acum vom putea cheltui maximum şase. E foarte frustrant”.
"De unde provine creşterea de buget pentru 2009? Vom găsi noi surse, staţi liniştiţi. Vasluiul îşi propune să devină, treptat, cel mai solid club din punct de vedere financiar"
Adrian Porumboiu, finanţatorul clubului cu cel mai mare buget în viitorul campionat
106.7 milioane de euro reprezintă suma bugetelor celor 18 echipe înscrise în Liga I în sezonul 2009-2010. Media unui buget este de 5.9 milioane de euro.

sursa: ProSport

Response to "Liga I, buget de criză"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare