luni, 5 iulie 2010

O treime dintre elevi au picat bacul. Funeriu: „Am avut un examen nefardat”. Vezi aici rezultatele finale pe judeţe

Posted on 23:12 by Cioara Andrei


O treime dintre elevii care au susţinut în acest an bacalaureatul nu au reuşit să promoveze probele scrise, promovabilitatea scăzând spectaculos cu 12% faţă de anul trecut. "Am avut un bacalaureat nefardat!", spune, pentru Gândul, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care pune rezultatul înregistrat în acest an pe seama combaterii fraudei. Cu toate acestea, diferenţele foarte mari dintre judeţe ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Ministerului Educaţiei de a impune o evaluare unitară.

În timp ce, la nivel naţional, promovabilitatea a fost de 67%, în teritoriu procentul celor promovaţi diferă de la 45% la 87%. În timp ce în Caraş-Severin şi în Suceava, aproape nouă din zece candidaţi au promovat cele trei probe scrise, în Dâmboviţa, doar 51% au trecut cu succes peste examene, iar în Ialomiţa cei care au picat bacul sunt mai mulţi decât cei care au promovat. Inspectorul şcolar general al judeţului Ialomiţa, Ilie Stavăr, explică şi el prăbuşirea de la 62% la 45,2% a promovabilităţii prin faptul că "nu s-a furat aproape deloc", precizând, pentru Gândul, de ce percepe procentul ca fiind unul "relativ bun, chiar dacă poate fi perceput ca un duş rece": "În mod normal, anul viitor elevii se vor mobiliza, vor pune mâna pe carte şi rezultatele vor creşte cu 10%, dar pe baza muncii", precizând că, după contestaţii, procentul va creşte: "Avem mulţi elevi care, în momentul acesta, au 5,90 sau 5,98. Pot trece peste media 6 şi promovabilitatea se va ridica".

La polul opus, în Suceava, acolo unde procentul promovabilităţii este de două ori mai mare decât în Ialomiţa, inspectorul şcolar general, Petru Carcalete, spune că procentul real este tot undeva în jurul rezultatelor naţionale: "În Suceava avem o selecţie în decursul celor patru ani. Pe ruta progresivă, mulţi elevi se opresc la clasa a X-a şi intră în câmpul muncii. Dacă avem 9.000 de elevi care termină clasa a VIII-a, doar 6.000 de elevi ajung la finalul clasei a XII-a. Deci nu e vorba de fraudă. Pur şi simplu, la bacalaureat ajung elevii mai bine pregătiţi, pentru că cei slabi abandonează pe parcurs". Per total, 131 de elevi au obţinut în acest an 10 curat la bac, 14,74% dintre elevi au avut note între 9.00 şi 10.00, 28,3% între 8.00 şi 9.00, 30,8% între 7.00 şi 8.00, 25,7% între 6.00 şi 7.00, 20% între 5.00 şi 6.00, 24.000 de elevi au lipsit, iar 235 au fost eliminaţi. Pe lângă Suceava şi Caraş-Severin, promovabilitate ridicată s-a înregistrat în judeţele Arad, Bihor şi Hunedoara (85%), în timp ce rezultatele slabe (între 45 şi 55%) au fost înregistrate în Dâmboviţa, Călăraşi şi Braşov.

Funeriu: "Nu au mai existat cazuri de scurgeri de informaţii"

Cum se explică faptul că promovabilitatea a scăzut cu 12% faţă de anul trecut?

Efectuăm o analiză la nivelul ministerului pentru a evalua corect toţi factorii. Organizarea a fost mult îmbunătăţită. Nu au mai existat cazuri de scurgeri de informaţii privind subiectele, comisiile de control ale ministerului şi-au făcut datoria cu discreţie şi eficienţă, telefonul verde pentru semnalarea neregulilor şi atitudinea foarte fermă a ministerului au inhibat tentativele de fraudă. Buna organizare şi politica de toleranţă zero faţă de şmecherie, furt, aranjamente, mica ciupeală sunt cheia însănătoşirii educaţiei şi a societăţii în general. Am avut un bacalaureat nefardat. Este un cert şi vizibil pas înainte, care trebuie continuat şi în alte domenii. Acesta este doar începutul. Urmarea se va vedea în câteva zile la examenul de titularizare şi, din toamnă, în universităţi. Sper ca cetăţenii României să înceapă să aibă încredere în sistemul de educaţie şi le mulţumesc profesorilor pentru că sunt lângă noi pentru a face acest lucru.

-Elevii au învăţat mai puţin?

Nu avem date care să ne certifice acest lucru. Este cert că notele din acest an reprezintă mult mai bine decât în alţi ani cât şi cum au învăţat elevii. Rezultatele sunt mult mai relevante şi reprezintă România reală.

-Au fost debusolaţi de frecventele schimbări de sistem?

Improvizaţiile în educaţie nu aduc nimic bun. De aceea este important să avem o nouă lege a educaţiei care să dea stabilitate şi predictibilitate pe termen lung sistemului. Se pare însă că senatorii PNL şi PSD nu văd stabilitatea ca fiind importantă, motiv pentru care au frânat adoptarea legii educaţiei.

-Cum se explică diferenţele mari dintre rezultatele pe judeţe?

Evaluarea şi supravegherea neunitare, dar şi posibilitatea ca în unele judeţe, într-adevăr, pregătirea să fi fost mai bună.


-Cum va arăta bacalaureatul anul viitor?

Din punctul de vedere al elevilor, cvasiidentic cu cel din anul acesta. Cu siguranţă anul viitor voi organiza bacalaureatul cu un plus de rigoare în evaluare.

sursa:
Gandul

Response to "O treime dintre elevi au picat bacul. Funeriu: „Am avut un examen nefardat”. Vezi aici rezultatele finale pe judeţe"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare