duminică, 6 februarie 2011

Cei cinci mineri blocaţi la Uricani au murit

Posted on 09:40 by Cioara Andrei

Cronologia evenimentelor, sambata, 5 februarie

00:40 - Un inginer si patru electricieni cu varste cuprinse intre 36 si 41 de ani au murit in explozia de la Mina Uricani. Potrivit unui comunicat de presa al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.

Conform sursei citate de Mediafax, echipa de electricieni care executa reparatii la un transformator defect era condusa de inginerul Cosmin Calota, de 36 de ani. Alaturi de acesta, si-au mai pierdut viata electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani si Ion Nadrag, de 37 de ani.

Totodata, CNH a confirmat ca in mina a avut loc si a doua explozie.

23:24 - Cei 15 salvatori mineri au scos din subteran trupurile victimelor. In mina a avut loc o alta explozie, in urma careia nimeni nu a fost ranit.

23:02 - Prim procurorul adjunct al Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat ca a inceput o ancheta pentru stabilirea imprejurarilor tragediei in care cinci persoane si-au pierdut viata in subteran, precizand ca rezultatele vor fi publicate in zilele urmatoare.

22:28 - Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat ca trupurile celor cinci electricieni morti vor fi scoase din mina Uricani si trimise la Spitalul Judetean din Petrosani, precizand ca in mina conditiile nu erau chiar "rele". Intrebat daca familiile victimelor vor fi ajutate, ministrul a spus ca analizeaza variantele.

22:21- Constantin Jujan, director CNH: In jurul orei 21.15, salvatorii au ajuns la victimele, care din pacate nu au supravietuit. O comisie va cerceta cauzele care au dus la producerea accidentului de munca. Vom incerca evacuarea la suprafata a victimelor cat mai repede. Familiile vor beneficia de ajutoare banesti. Nu se stie deocamdata care a fost cauza exploziei. Se pare ca au fost ignorate unele norme de protectie a muncii.

21:40- Primarul din Uricani, Danut Buhaescu, a declarat ca familiile celor cinci persoane date disparute in mina au fost anuntate "despre ce e mai rau", precizand ca "se pare ca nimeni nu a supravietuit", potrivit MEDIAFAX.

Primarul spune ca echipele de salvatori se straduiesc sa scoata trupurile celor cinci victime din subteran.

"Se pare ca nu a supravietuit nimeni. Salvatorii i-au gasit pe cei cinci electricieni. Au intrat la orizontul 300 si, din pacate, de ceea ce ne-am temut s-a adeverit. Toti sunt morti!", a adaugat Buhaescu.

21:04 - Comitetul pentru Situatii de Urgenta, format la nivelul Minei Uricani ii prezinta ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, situatia de la unitatea miniera unde a avut loc explozia, iar cinci mineri au fost prinsi in subteran, relateaza Mediafax.

Din Comitetul de Urgenta fac parte directorul unitatii miniere, precum si inginerii sefi de la mina.

Sansele de supravietuire ale muncitorilor prinsi in explozia de metan de sambata, la ora 14.30, in mina sunt reduse, sustin surse judiciare, care precizeaza ca cele cinci victime lucrau la tabloul electric in galeria secundara a blocului 4 cand s-a produs deflagratia.

Explozia de metan s-a produs in momentul cuplarii la reteaua electrica a tabloului, dupa o revizie a acestuia.

Prima echipa de salvatori minieri profesionisti a coborat deja in mina Uricani.

Salvatorii vor lucra in baza unui program stabilit la suprafata de catre comitetul de urgenta format la nivelul unitatii miniere.

La mina au ajuns si ministrul de Interne, Traian Igas, si ministrul Economiei, Ion Ariton.

Potrivit MEDIAFAX, la locul accidentului s-au deplasat procurorii Ioan Nicodim, care a coordonat ancheta in accidentul minier de la Petrila, din noiembrie 2008, soldat cu 13 morti, Darius Roman de la Parchetul Tribunalului Hunedoara, si procurorul sef adjunct Augustin Lazar de la Parchetul Curtii de Apel Alba.

Primarul din Uricani, Danut Buhaescu, a declarat ca in subteran erau cinci electricieni care lucrau la un transformator intr-o camera a unei galerii miniere, iar dupa ce si-au terminat activitatea ar fi avut loc o explozie, "dar fara sa ia foc campul minier". Primarul a spus ca astfel de lucrari se fac in weekend, pentru a nu intrerupe programul de lucru.

Buhaescu a adaugat ca un "asemenea suflu misca din loc" tot ce se afla in zona.

Potrivit unor surse din cadrul administratiei locale, nu este exclus ca explozia sa fi fost provocata in urma unui scurtcircuit al transformatorului la care se lucra.

Buhaescu spune ca la Uricani, una dintre cele mai vechi mine din tara, lucreaza peste 800 de oameni.

Sursele citate nu au putut preciza cauzele exploziei.

Prefectul judetului Hunedoara, Attila Dezsi, a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta. La fata locului au ajuns mai multe echipaje ale ISU Hunedoara.

Mina Uricani se numara, in proportie de 90%, printre cele trei unitati ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani care vor fi inchise pana in anul 2018, ca urmare a restructurarii societatii, a declarat pentru Mediafax, Florin Staicu, consilier al ministrului Economiei.

Oficiali ai Ministerului Economiei si delegatia FMI aflata la Bucuresti au discutat la inceputul saptamanii programul de restructurare a CNH.


sursa: Stirileprotv.ro

Response to "Cei cinci mineri blocaţi la Uricani au murit"

.
Romeo Says....

Astfel de cazuri aproape ca se repeta anual, dar cand nu ai ce pune pe masa faci astfel de compromisuri cu viata angajandu-te in mina..cu speranta ca poate vei trai si maine, condoleante familiilor!

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare