miercuri, 16 aprilie 2008

PAPA IN S.U.A

Posted on 22:31 by Cioara Andrei


Papa Benedict al XVI-lea a sosit ieri în Statele Unite ale Americii. Preşedintele George Bush, însoţit de soţia sa şi fiica lor Jenna, s-au deplasat la Andrews Air Force Base pentru a-l primi pe Sfântul Părinte - o onoare pe care preşedintele nu a acordat-o nici unui şef de stat până acum. Folosind un avion Alitalia Boeing 777, cu numele Păstorul Unu, Papa a ajuns la ora locală 4PM, pe o vreme frumoasă. A fost aşteptat şi de 800 de studenţi, de membrii familiilor gărzilor militare, de credincioşi din patru parohii din Washington.

În timpul zborului, Sfântul Părinte a avut o scurtă conferinţă de presă cu cei 70 de jurnalişti de la bordul avionului. Răspunzând întrebărilor lor, Papa a afirmat că relaţia statului secular cu credinţa, aşa după cum există ea în Statele Unite, reprezintă "un model fundamental" care ar trebui imitat şi în Europa. Episcopul Romei a lăudat modul pozitiv de secularism practicat în această ţară deoarece dă "autenticitate şi libertate" credinţei, informează agenţia Zenit.

Ceremonia de sosire nu a inclus nici un discurs. Au mai participat la ea Cardinalul Francis George de Chicago, preşedintele Conferinţei Episcopale; Arhiepiscopul Donald Wuerl de Washington; Arhiepiscopul Timothy Broglio pentru Serviciile Militare; şi noul ambasador al SUA la Vatican, Mary Ann Glendon. După ceremonie Papa a mers cu maşina la reşedinţa Nunţiului Apostolic, unde va sta până la plecarea vineri spre New York. Miercuri, când împlineşte 81 de ani, Papa Benedict va celebra o Liturghie în capela Nunţiaturii, urmată de o recepţie dimineaţa la Casa Albă şi o întâlnire privată cu preşedintele american.

Vizita de cinci zile în SUA are ca temă "Cristos, Speranţa noastră" şi include două oraşe, Washington şi New York, o oprire la Nivelul Zero şi un discurs adresat Naţiunilor Unite.

Biserica Catolica in S.U.A

Care este realitatea Bisericii din Statele Unite pe care Papa Benedict al XVI-lea o întâlneşte în aceste zile?, întreabă Radio Vatican, care răspunde apoi printr-o serie de cifre. Potrivit datelor statistice din 2006, la o populaţie de circa 300 de milioane, 67.530.000 se declară catolici, reprezentând 22,6 la sută din total. Activitatea pastorală este distribuită de 194 de circumscripţii ecleziastice, cuprinzând circa 19.000 de parohii şi alte 2.120 de centre pastorale. Practic, fiecare centru pastoral trebuie să se ocupe de 3.199 de credincioşi catolici.

Cât priveşte numărul persoanelor active în apostolat, Episcopii sunt în număr de 436 iar preoţii 44.728. Diaconii permanenţi sunt 15.101, călugării nepreoţi 5.254 iar călugăriţele 64.973. Acestora li se adaugă 416 membri laici ai institutelor seculare, 536 de misionari laici şi 405.071 de cateheţi. Indicatorii de sarcină pastorală evidenţiază un raport de 1.510 credincioşi pentru fiecare preot. În privinţa vocaţiilor la preoţie sunt 1.286 de tineri în seminariile minore şi 4.922 de seminarişti la studiile universitare; practic, unsprezece seminarişti la fiecare o sută de preoţi. Un interes deosebit îl reprezintă cifrele referitoare la centrele catolice de educaţie din Statele Unite ale Americii: sunt 11.159 de şcoli materne şi elementare, cu 2.217.386 de copii; 1.277 de şcoli gimnaziale, cu 886.014 elevi şi 266 de institute de studii superioare şi universitare, cu 930.883 de studenţi.

Şi o privire la centrele caritative şi de ajutor social, din proprietatea sau sub conducerea Bisericii Catolice din Statele Unite: 570 de spitale, 261 de policlinici, 1.256 de case pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, 1.411 orfelinate şi grădiniţe, 1.348 de cabinete de consultare familială şi centre de ocrotire a vieţii, 3.003 centre speciale de educaţie sau reintegrare socială, la care se adaugă alte 993 de instituţii implicate în acest domeniu. În ansamblu, comunitatea catolică din Statele Unite este în creştere. Pa baza datelor, în ultimii treizeci de ani, mai ales prin imigraţia latinoamericană, a crescut cu 20 milioane de credincioşi: de la 48 de milioane, în 1975, la aproape 68 de milioane, în 2008. Această cifră reprezintă 6% din catolicii întregii lumi.

Cum trăiesc însă apartenenţa lor la Biserica Catolică? Este întrebarea adresată recent de un grup de cercetători de la Universitatea Georgetown unui eşantion de o mie de credincioşi adulţi. Mai mult de şapte din zece sunt mulţumiţi de conducerea spirituală şi pastorală a propriului Episcop. Un aspect ce prezintă un interes particular este faptul că după criza abuzurilor sexuale a unor preoţi în dauna minorilor, care a afectat mult Biserica locală, încrederea faţă de păstorii Bisericii a înregistrat un salt de 14%: de la 58%, în 2004, la 72% în 2008.



Response to "PAPA IN S.U.A"

.
Larisa Says....

Daca oamenii ar acorda o mai mare importanta acestor evenimente si ar fi mai aproape de D-zeu, cu siguranta ca ne-am bucura cu totii de o lume mai buna! (si sigur nu am avea preocupari de genul celor care din motive stiute numai de ei, vor sa viruseze si sa saboteze munca altora in loc sa incerce sa se ridice la nivelul lor!)

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare