marți, 20 mai 2008

Marea Britanie va permite experimentele pe embrioni om-animal

Posted on 22:50 by Cioara Andrei


Speranţă: vindecarea unor boli grave precum Alzheimer şi Parkinson

Risc: încercarea de a crea fiinţe umane prin inginerie genetică

Un embrion creat dintr-un ovul de vacă sau iepure şi impregnat cu ADN uman nu va mai fi o simplă „ipoteză teoretică”, ci o realitate din laboratoarele de cercetare din Marea Britanie chiar din acest an, în urma votului de luni din Camera Comunelor. La capătul unei dezbateri aprinse, care a durat mai multe luni în Regatul Unit, parlamentarii au dat liber la cercetările asupra unor embrioni om-animal (formate prin „amestecarea” de material genetic).

Prin urmare, toate instituţiile de presă britanice şi din lume nu au putut face abstracţie de acest moment istoric, fie că a fost privit din perspectiva deschiderii unei căi promiţătoare pentru vindecarea unor boli grave, fie că a fost privit din perspectiva unei decizii catastrofale de ordin moral.

Din prima perspectivă, geneticienii sunt convinşi că experimentele lor nu vor face decât să creeze un nucleu de celule stem, care să poată fi extrase şi folosite la „repararea” unor organe ale unor pacienţi sau la oprirea avansului unor boli degenerative grave, precum Alzheimer sau Parkinson. În acest sens, Parlamentul britanic şi-a luat un fel de asigurare că nu a aprobat crearea de „fiinţe”, căci – indiferent dacă un experiment este reuşit sau nu – celulele rezultate din combinarea de material genetic uman cu cel de la animale trebuie distruse după 14 zile.

O atitudine încrezătoare în rezultatele pozitive ale acestui „joc de-a Dumnezeu” are inclusiv premierul Gordon Brown. „Cred că ne datorăm nouă înşine şi generaţiilor viitoare să introducem aceste măsuri şi, în special, să oferim o susţinere neechivocă cercetării asupra celulelor stem, în cadrul adecvat, cu reguli şi standarde”, a scris Brown, în pledoaria sa în favoarea legii, trimisă către The Observer. Premierul s-a situat astfel în tabăra excesiv de optimistă a oamenilor de ştiinţă care cred că se poate decreta „ştiinţific” când începe viaţa umană şi cred că se poate interveni „ştiinţific” pentru a se asigura naşterea unor copii sănătoşi.

Primul pas către o lume de mutanţi?

Deşi legea britanică va avea restricţii care să nu permită părinţilor să opteze pentru a crea „copii la comandă” (să fie blond, cu ochi albaştri, înalt şi deştept etc), se va permite extinderea cercetărilor asupra naşterii de „copii salvatori”, care să aibă anumite trăsături genetice predeterminate, care să permită transplanturi către fraţii bolnavi. Totuşi, Human Genetics Alert, un ONG care nu împărtăşeşte opinia majoritară (a Cabinetului Brown, a celor ce au votat favorabil şi a comunităţii ştiinţifice), consideră că, mai devreme sau mai târziu, părinţii vor dori să aibă „copii la comandă”. Deja, în India, zeci de milioane de fetiţe perfect sănătoase sunt avortate doar pentru că părinţii îşi doresc un băiat. Or, există temerea ca părinţii să dorească să „programeze” trăsăturile copiilor.

Taţii – declaraţi „nenecesari” prin lege?

Ieri, o prevedere şi mai controversată urma să fie supusă la vot în Parlamentul britanic. Până acum, legislaţia impunea clinicilor de fertilizare artificială să ţină seama de necesitatea ca un copil să aibă un tată înainte de a acorda un tratament unei paciente. Acum, grupările de lobby în favoarea dreptului lesbienelor de a avea un copil sau al femeilor care, sătule de eşecuri sentimentale, îşi doresc un copil „de una singură”, insistă ca parlamentarii să anuleze acestă obligativitate. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca, prin lege, un tată să nu mai fie considerat „necesar”. Până acum, chiar şi când sperma era primită de la un donator anonim, de costisitoarea fertilizare in vitro nu beneficiau decât viitoarele mămici care puteau demonstra că îşi vor creşte copilul alături de un bărbat.

„Cred că ne datorăm nouă înşine şi generaţiilor viitoare să introducem aceste măsuri şi, în special, să oferim o susţinere neechivocă cercetării asupra celulelor stem, în cadrul adecvat, cu reguli şi standarde” - Gordon Brown (Premierul Marii Britanii)

sursa: www.gandul.info

Response to "Marea Britanie va permite experimentele pe embrioni om-animal"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare