joi, 20 ianuarie 2011

Drepturile TV asupra Ligii I vor fi vandute pe pachete

Posted on 20:53 by Cioara Andrei


Consiliul Concurenţei (CC) a primit din partea FRF şi LPF propuneri de organizare a viitoarelor licitaţii pentru drepturile TV, astfel încât să respecte normele europene. CC ceruse modificarea metodei de vânzare în bloc a drepturilor TV, lucru dezvăluit de ProSport în urmă cu mai multă vreme. Acum vă putem prezenta propunerea concretă a forurilor fotbalistice, cu plusurile şi minusurile ei. Cea mai mare miză este pentru drepturile Ligii I, organizarea unei licitaţii fiind iminentă.

Contractul cu consorţiul RCS-Intact, în valoare de peste 100 de milioane de euro cu tot cu taxe, expiră în vară şi alte trei sezoane vor fi licitate probabil în martie. Dacă la precedenta licitaţie drepturile au fost oferite într-un singur pachet global unui singur participant la licitaţie, acum lucrurile se schimbă, la presiunea Consiliului Concurenţei.
În primul rând, drepturile se împart în mai multe pachete în funcţie de difuzor, nu doar pentru TV şi radio, ca până acum: radio, internet, telefonie mobilă, rezumate, extern şi direct. Aveţi alăturat caracteristicile propuse pentru fiecare.

Prima opţiune, pe mai multe canale alternativ

Miza rămâne dreptul de a difuza meciurile în direct pe TV. Aici, LPF a propus două variante. Prima cuprinde două pachete, a doua nu mai puţin de nouă. Caracteristica amândurora este aceeaşi: pachetele conţin acelaşi număr de meciuri, echilibrate teoretic ca interes, cu opţiuni alternative. Ce înseamnă asta: pachetele nu conţin, spre exemplu, integral prima opţiune! Astfel, dacă vor fi doi câştigători diferiţi, fiecare va avea, alternativ şi în mod egal, prima opţiune! Concret, în prima etapă derby-ul ar putea fi transmis de Dolce, în a doua etapă de Digi! Prima etapă o televiziune va avea opţiunile 1, 3, 5, 7, 9, cealaltă 2, 4, 6, 8, apoi invers. Este un exemplu, detaliile nu au fost stabilite.


Situaţia în care monopolul se păstrează

Monopolul se poate păstra într-un singur caz: dacă la licitaţie vor participa, îndeplinind criteriile, doar unul sau doi candidaţi. Atunci, poate câştiga acelaşi participant toate pachetele, cu condiţia ca suma să o depăşească pe cea de acum! Reglementarea este logică, cu un singur amendament: LPF să nu redacteze Caietul de sarcini special în aşa fel încât doar una sau două televiziuni să se poată înscrie! Există zvonuri în acest sens pe piaţa media că doar asocierile Dolce - TVR şi Digi - Intact vor intra în licitaţie şi astfel revine riscul de monopol! Lămuririle vor veni odată cu Caietul de sarcini.


Liga stabileşte opţiunile!


O problemă mare pentru participanţi este menţiunea făcută de LPF în propunere: "Opţiunile vor fi stabilite de LPF în fiecare etapă în funcţie de poziţia în clasament, ratingul TV şi valoarea în timp a echipelor". O menţiune interpretabilă, fără criterii clare şi care dă puteri nejustificate Ligii. Prin absurd, Liga poate spune că Dinamo - Steaua este opţiunea a doua într-o etapă şi astfel revine televiziunii X, nu celei care are prima opţiune!

Acum, parcă mai firesc, televiziunile optează pentru... opţiuni. Normalitatea ar fi ca Liga să stabilească doar zilele şi orele, iar televiziunile să aleagă meciurile.
Consiliul Concurenţei a pus acum în dezbatere publică proiectul şi aşteaptă păreri de la specialişti, după care va trimite un verdict forurilor fotbalistice. În funcţie de acesta, se va face Caietul de sarcini. FRF renunţă la Liga a II-a Federaţia a trimis şi ea propunerile pentru vânzarea drepturilor TV pe care le deţine.

FRF a anunţat în primul rând că din sezonul viitor renunţă la vânzarea colectivă a drepturilor pentru Liga a doua şi Futsal, urmând ca fiecare club să-şi poată negocia singur un contract! Pentru Cupa României vor fi realizate pachete similar celor din Liga I: radio, internet, telefonie mobilă, extern şi TV. Principiul interdicţiei de a fi un singur câştigător e valabil şi aici, cu aceeaşi excepţie a doua unul sau doi candidaţi. Spre deosebire de LPF, pentru Cupă drepturile de internet şi telefonie mobilă sunt pentru transmiterea în direct a meciurilor.


RADIO


Drepturi de a transmite în direct, prin radiodifuziune, la nivel naţional, a meciurilor Ligii I. Există două pachete, dar cum interesul e mic, probabil tot Radio România va fi unic câştigător.

INTERNET


Dreptul de a realiza clipuri şi a transmite maximum cinci minute din fiecare meci al Ligii I via internet. Clipurile vor putea fi difuzate doar după 24 de ore de la terminarea meciului!


TELEFONIE MOBILĂ


Dreptul de a realiza clipuri şi a transmite maximum cinci minute din fiecare meci al Ligii I prin dispozitive utilizând telefonia mobilă. Vor putea fi difuzate doar după 24 de ore de la terminarea meciului.
EXTERN Drepturile audio-vizuale ale Ligii I pentru a fi transmise sau vândute pe piaţa externă. Premieră şi probabil puţin interes.

REZUMATE VIDEO

Dreptul şi obligaţia (?!) de a realiza rezumatele video ale tuturor meciurilor din Liga I. Rezumatele se vor realiza pentru fiecare etapă şi vor dura cel mult 60 de minute, cu un maximum de 20 de minute din fiecare meci. Acestea vor putea fi difuzate numai după trecerea a cel puţin două ore de la terminarea meciurilor din etapa respectivă (în text e scris "cel mult două ore", probabil o greşeală de tipar). Aici sunt probleme. Dacă ultimul meci, absolut neinteresant, e luni la ora 22:00, cum s-a întâmplat, rezumatele pot intra doar după miezul nopţii? Pachetul pare făcut pentru a NU fi cumpărat. Nu e clar nici de câte ori poate fi difuzat rezumatul.

DIRECT TV

Variantă cu două pachete şi cu nouă pachete, echilibrate, în principiu cu acelaşi număr de opţiuni de aceeaşi valoare fiecare. Nu e clar dacă imaginile pot fi difuzate în direct, respectiv faze şi pe internet, opţiune care nu e inclusă în pachetul de internet.
12 este locul ocupat în Europa de Liga I din punct de vedere al valorii contractului pentru drepturi tv 50 de milioane de euro speră LPF să obţină din drepturile TV în fiecare din următoarele trei sezoane, aproape cu 50% mai mult decât acum
600 de milioane de euro câştigă campionatul englez din drepturile externe, din totalul de 1,4 miliarde

sursa: ProSport

Response to "Drepturile TV asupra Ligii I vor fi vandute pe pachete"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare