miercuri, 2 februarie 2011

Afla care browser este mai sigur!

Posted on 22:21 by Cioara Andrei

Zilnic miliarde de oameni navighează pe Internet ajutându-se de browsere (aplicaţie software care permite utilizatorilor să afişeze text, grafică, video, muzică şi alte informaţii localizate pe o pagină din World Wide Web). Principala întrebare pe care şi-o pun internauţii este "Care dintre aceste browserele existente pe piaţă este mai sigur?".



La nivel mondial, cele mai folosit browser este Internet Explorer cu 46% dintre utilizatori, urmat de Mozilla Firefox cu 30,68%. Podiumul este completat de Google Chrome cu un procent de 15,68%, apoi Safari este pe poziţia a 4-a cu 5,09% din piaţă şi Opera pe locul al 5-lea cu 2,2%.



Principala regulă pe care trebuie să o ştie orice utilizator de browser este aceeea că un browser trebuie actualizat permanent. Cu toate acestea, deşi browserle evoluează, ele nu încetează să fie blocate de aşa numitele "site-uri periculoase".

În anul 2010, cele mai răspandite 10 versiuni de browsere au avut un număr total de 742 vulnerabilitati critice descoperite (conform Secunia), în medie, doar 17% dintre acestea fiind remediate de către producatori, până în prezent.



Cel mai sigur browser din punct de vedere al vulnerabilitatilor descoperite şi al gradului de remediere, este Opera. Statisticile furnizate de Secunia sunt valabile, însă, doar pentru anul precedent.



 Într-un top "all time", Internet Explorer încă rămâne, de departe, cea mai vulnerabilă platforma de browsing, urmat de aproape de Firefox şi Safari. Nu este o coincidenţă faptul că cele mai răspândite platforme de browsing sunt şi cele mai vulnerabile la atacuri din Internet. Arhitectura modulara a acestora, ce permite dezvoltatorilor să creeze şi să adauge plug-in-uri si extensii ale functionalitatii, aduce în sine un risc considerabil, deoarece ce nu toate aceste plugin-uri sunt testate de producatorii browserelor.

O nota distinctă în acest sens, o fac browserele Google Chrome şi Apple Safari (5.0 sau mai recent) ce izolează fiecare tab deschis, într-un proces separat. În cazul în care unul dintre procese devine instabil sau trebuie închis pentru că ameninţă siguranţa navigării, celelalte tab-uri deschise nu sunt afectate utilizatorul putând să continue browsing-ul.


sursa: Libertatea

Response to "Afla care browser este mai sigur!"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare