luni, 14 aprilie 2008

Legislaţia prea blândă ne lasă fără păduri!

Posted on 22:19 by Cioara Andrei



O campanie a PRO TV.

În fiecare zi, în România sunt rase de pe faţa pământului hectare întregi de pădure. Se întâmplă în special în codrii retrocedaţi proprietarilor.

Marea defrişarea este o afacere din care câştigă toată lumea: tăietorii, transportatorii şi cei care vând lemnul în ţară sau la export. Practic, în ultimii 20 de ani, România a devenit un imens gater. Legile proaste, corupţia şi nepăsarea autorităţilor au făcut ca vinovaţii pentru acest dezastru să rămână nepedepsiţi.

În Moldova, două hectare de pădure sunt rase ilegal de pe faţa pământului în fiecare zi. Acestea sunt datele furnizate de statistici, însă, în realitate, lucrurile stau mult mai rău. Numai în zona Gura Humorului, în ultimii ani, din sute de hectare de pădure au rămas doar buturugile.

Într-o dimineaţă de aprilie, în 2006, Mihai Paşcovici s-a prezentat la Poliţia din Gura Humorului pentru a reclama tăierea unei importante suprafeţe din pădurea pe care tocmai o achiziţionase lângă Vorneţ: 1.766 de arbori au fost puşi la pământ. În total, 3.200 de metri cubi de lemn. Pădurea arată ca după tornadă. Un nou record era stabilit la Suceava: cea mai mare cantitate de lemn doborâtă în doar cinci zile.

Poliţia şi-a făcut datoria. Imediat a fost găsit autorul. Acesta era chiar reclamantul, domnul Paşcovici. Cercetările au arătat că, pentru a tăia mult mai mult decât cota legală, Mihai Paşcovici a plătit cinci drujbişti, care i-au culcat pădurea la pământ în câteva zile.

Au trecut doi ani de la incident, iar domnul Paşcovici se plimbă liniştit prin Gura Humorului, într-o maşină la care şi-a pus număr de guvern. Ştie tot ce mişcă. Chiar dacă nu a fost anunţat de sosirea jurnaliştilor, domnul Paşcovici ştia. Mai mult, chiar i-a urmărit tot drumul.

Tot lemnul doborât în 2006 şi evaluat la aproape 7 miliarde de lei vechi a fost recuperat în cele din urmă de Paşcovici şi vândut. Dosarul său se află şi acum pe rol la Judecătoria Suceava.

În iulie 2005, puhoiul de ape s-a abătut asupra Voroneţului, chiar de pe versanţii unde are pădurea lui Mihai Paşcovici. Zeci de case şi maşini au fost distruse. Apele au ajuns imediat şi în Gura Humorului. De înţeles, pentru că de pe pământul domnului Paşcovici se vede pe versantul opus un alt dezastru: resturi din pădurea de la Pârâul Bocanci.

În urmă cu câţiva ani, în zonă erau zeci de hectare de pădure. Acum nu mai este nimic, e prăpăd. Grav este că nimeni nu mişcă un deget pentru a reîmpăduri această zona. Şi mai grav este faptul că pământul începe s-o ia uşor la vale spre Gura Humorului.

Peste 60 de hectare de pădure au dispărut în doar câteva săptămâni. Şi mai grav este că şi acum drujbele răsună în ce a mai rămas din pădurea Pârâul Bocanci.

Patroni de gatere sau hoţi de meserie, toţi au tăiat fără milă. În urmă au rămas hectare de cioate şi săteni desprinşi parcă din Evul Mediu, împinşi de sărăcie să cureţe şi să care cu spatele cioatele rămase în urma dezastrului de la Bocanci.

Nu mai puţin de 19 dosare penale s-au întocmit pentru tăierea de la Pârâul Bocanci: cu probe, poze ale infractorilor, dovezi ale furtului, martori. Pentru dezastrul care a rămas în urmă, nu răspunde cineva.

Până acum, la nivel naţional, nimeni nu a fost închis pentru furtul din pădure. O legislaţie permisivă, care lasă loc de interpretări, judecători binevoitori cu infractorii, pedepse blânde, un număr redus de paznci sunt doar câteva din cauzele dezatrului din codru.

Pentru a reface pădurea care s-a tăiat în perioada post revoluţionară ne-ar trebui 100 de ani. Şi asta, doar dacă în toată această perioadă nu se mai taie nimic.





Response to "Legislaţia prea blândă ne lasă fără păduri!"

.
Larisa Says....

Apropo de aceasta relatare s-ar potrivi urmatoarele: doar cand ultimul copac a murit, ultimul rau a fost otravit si ultimul peste a fost prins, ne vom da seama ca nu putem manca bani!

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare