luni, 28 februarie 2011

Coreea de Nord ameninţă SUA cu atacuri nucleare

Posted on 22:42 by Cioara Andrei

Exerciţiile militare comune ale Coreei de Sud şi SUA sunt văzute de Coreea de Nord drept o repetiţie pentru invazie. Ce se ascunde în spatele ameninţării Phenianului


Armatele SUA şi ale Coreei de Sud au început de ieri o amplă serie de exerciţii militare, stârnind furia Coreei de Nord care ameninţă cu atacuri nucleare împotriva ambelor ţări.

Exerciţiile militare vor dura 11 zile şi se vor desfăşura pe apă, pe uscat şi în aer. La ele vor participa aproximativ 13.000 de militari americani (mulţi dintre ei veniţi din SUA şi nu din rândul celor 28.500 deja staţionaţi în Coreea de Sud).


Phenianul spune că exerciţiile au drept scop pregătirea unei invazii, ameninţând nu doar cu atacuri nucleare, dar şi cu transformarea capitalei Coreei de Sud, Seoul, situată la 48 de kilometri de graniţă într-o "mare de foc". SUA şi Coreea de Sud afirmă, însă, că exerciţiile au un scop pur defensiv, infirmând acuzaţiile potrivit cărora s-ar pregăti pentru o invazie.

De altfel, nici exerciţiile militare comune, nici ameninţările Phenianului nu sunt un lucru nou. Se întâmplă an de an, singura diferenţă fiind acum tonul mult mai violent al Coreei de Nord.

Şantaj şi tensiuni

Anul trecut un submarin al Coreei de Sud a fost distrus, 46 de oameni fiind ucişi. Coreea de Sud a afirmat că submarinul a fost scufundat de o torpilă a Coreei de Nord, însă Phenianul a negat vehement.

În noiembrie, 2010 forţele de artilerie ale Coreei de Nord au deschis focul asupra unei insule sud-coreene unde se desfăşurau exerciţii militare. Autorităţile de la Phenian sunt nemulţumite şi de faptul că tot mai multe manifeste sau DVD-uri care conţin critici la adresa regimului comunist sunt paraşutate în Coreea de Nord, ameninţând că va bombarda locurile din care acestea sunt lansate.

De-a lungul timpului, ameninţările Coreei de Nord au depins de stadiul negocierilor privind programul de dezarmare nucleară sau de ajutor economic acordat statului comunist. Negocierile privind programul nuclear al Coreei de Nord sunt ţinute cu SUA, Rusia, Japonia, China şi Coreea de Sud.

În 2005, Coreea de Nord accepta să renunţe la ambiţiile nucleare, obţinând în schimb ajutoare economice şi concesii de ordin politic.

Negocierile s-au întrerupt în scurt timp, însă, iar pe 9 octombrie 2006, Coreea de Nord efectua primul său test nuclear. ONU a impus sancţiuni statului comunist, însă după alte trei luni negocierile au fost reluate.
Un ajutor economic de 25 de milioane de dolari a fost eliberat către Coreea, iar programul de dezarmare părea să înainteze.

În iunie 2007 inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică primeau permisiunea de a vizita reactorul de la Yongbyon, unde se aflau rezerve importante de plutoniu. După o lună Coreea de Nord închidea reactorul respectiv, iar SUA scotea statul comunist de pe lista ţărilor suspectate că ar sponsoriza terorismul.

Pe 27 iunie 2008, un turn al reactorului a fost demolat. Programul de dezarmare a fost oprit însă din nou, când Coreea de Nord a refuzat să lase inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să verifice anumite informaţii. În plus, apăruseră suspiciuni că statul comunist a dezvoltat un program de îmbogăţire a uraniului. Mai mult, în acea perioadă Coreea de Nord îşi dezvolta programul spaţial, pregătindu-se de lansarea unui satelit. Comunitatea internaţională nu a văzut din asta decât un pretext pentru Coreea de Nord de a-şi testa rachetele cu rază lungă de acţiune. Apoi, la 14 aprilie 2009, Phenianul punea capăt negocierilor şi efectua cel de-al doilea test nuclear.

În vara anului trecut Coreea de Nord invita din nou SUA, Rusia, Japonia, China şi Coreea de Sud la negocieri, însă apelul a rămas fără adresă, mai ales după ce au izbucnit incidentele cu submarinul şi bombardarea insulei sud-coreene.


sursa: Gandul

Response to "Coreea de Nord ameninţă SUA cu atacuri nucleare"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare