luni, 28 februarie 2011

Grupul Preda, Voinescu, Macovei intră în bătălia pentru şefia PDL

Posted on 22:40 by Cioara Andrei

Conducerea PDL a dat undă verde grupării Preda-Voinescu-Macovei să candideze la şefia partidului. Criteriul vechimiii a fost eliminat, luni, cu unanimitate de voturi

Schema candidaturilor pentru şefia PDL se extinde începând cu această săptămână prin intrarea în joc a aripii "reformiste" apropiate de Cotroceni şi contrată până acum de nucleul dur al partidului.

Europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, împreună cu deputatul Sever Voinescu au făcut luni primul pas pentru o candidatură comună la congresul din mai, trecând prin Biroul Permanent o derogare care le dă dreptul să candideze la vârful PDL.


Propunerea aprobată de conducerea partidului elimină practic criteriul vechimii din condiţiile de bază pentru candidatura la preşedinţia PDL, permiţând astfel intrarea în competiţie a celor trei iniţiatori ai preconizatei moţiuni. În timp ce surse din PDL dau ca sigură prezentarea unei candidaturi venite fie din partea lui Preda, fie din cea a lui Voinescu, săptămâna viitoare, imediat după ce amendarea statutului va fi aprobată de Consiliul Naţional de Coordonare şi Colegiul Director, oficial, aceştia adoptă o atitudine precaută.

"Am înaintat această propunere Biroului Permanent şi a fost aprobată. Încă nu am luat o decizie dacă voi candida la funcţia de preşedinte", a precizat, pentru gândul, Cristian Preda, neexcluzând candidatura la şefia PDL: "Am propus această măsură, am cerut această derogare împreună cu Monica Macovei şi Sever Voinescu, trebuie să vă aşteptaţi ca unul dintre noi să conducă o asemenea moţiune. Vom vedea care, nu am decis încă".

Moţiunea liberal-conservatoare

Deputatul Sever Voinescu spune că a fost surprins de disponibilitatea cu care conducerea PDL a primit ideea renunţării la criteriul vechimii. "Mărturisesc că aveam un pic de teamă, dar ea n-a fost îndreptăţită. Biroul Permanent Naţional a analizat cu multă seriozitate propunerea noastră, cu deschidere şi chiar cu simpatie", a declarat Voinescu pentru gândul . El a precizat că moţiunea pe care o va prezenta la congresul din mai va fi "liberal-conservatoare" şi va avea două idei principale: "va aşeza definitiv PDL pe dreapta şi va ridica partidul la standardele de integritate pe care şi le-a fixat în campaniile electorale".

Deputatul a mai spus că nu s-a stabilit încă cine va conduce această moţiune şi va candida implicit la şefia partidului. "Nu am discutat acest lucru. Pot să vă spun că oricum este vorba de un cerc mai larg decât noi trei". Sever Voinescu nu a vrut să precizeze dacă şi ministrul de Externe Teodor Baconschi va adera la această moţiune".

"Nu poate veni unul de pe stradă să candideze"

Derogarea propusă de cei trei a fost aprobată cu unanimitate de voturi, aşteptând doar confirmarea formală la sfârşitul acestei săptămâni, când CNC al PDL va stabili cu exactitate şi noile praguri pentru funcţiile de conducere. "Am mai avut astfel de derogări şi pentru funcţia de parlamentar. Încă nu s-a stabilit dacă criteriul vechimii va fi eliminat cu totul sau va fi stabilit un prag mai mic de un an sau doi. Consiliul Naţional de Coordonare va hotărî exact. Nu poate fi oprit nimeni să candideze, pe de altă parte, nici nu poate veni unul de pe stradă", a precizat liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader.

Iniţiativa celor trei vine în aceeaşi zi în care Monica Macovei a înaintat partidului şi o serie de propuneri care vizează crearea unui filtru pentru accederea în funcţiile publice. Concret, Macovei propune crearea în interiorul partidului a unei Comisii de integritate şi carieră, organism menit să iniţieze cercetări şi să aplice sancţiuni şi să emită avize obligatorii cu privire la respectarea criteriilor privind cariera politică. Monica Macovei susţine că orice numire în funcţii de partid sau instituţii publice trebuie să se facă doar cu avizul obligatoriu al Comisiei.


sursa: Gandul

Response to "Grupul Preda, Voinescu, Macovei intră în bătălia pentru şefia PDL"

Leave A Reply

Lista mea de bloguri

Media

Postări populare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRAFIC 2

livescore in

promovare